De regjerende Verdensmesterene
Postet av Norges Hundekjørerforbund den 17. Feb 2015
Marianne Skjøthaug – regjerende verdensmester i langdistanse begrenset klasse
Skal du delta i VM 2015?
– Ja jeg skal kjøre VM Finnmarksløpet 500km i mars
Hvordan ligger du an med trening og forberedelser til mesterskapet?
– Vi har hatt litt utfordringer med mye is og lite snø i perioder i høst, så det blir et lite usikkerhetsmoment, men det virker som hundene er i godt slag, og når vi har kjørt Femundløpet vil vi få et klarere bilde av om vi er i rute!
Har det vært noen spesielle hendelser i sesongoppkjøringen?
– Sesongen er full av opplevelser og det vil alltid være både oppturer og nedturer! Det er heldigvis mest oppturer, og den gjengen vi har i hundegården synes vi er helt herlige så det å få ha dem med på laget og trene sammen mot ett stort mål er privilegert!
Hva er målet for det kommende VM?
– Målet er å forsvare tittelen min! Jeg vil gjerne vinne, men er ekstremt ydmyk både for konkurransen og for konkurrentene mine!
Hva gjøres av forberedelser og trening fra nå av og frem mot mesterskapet?
– Først og fremst kjøre Femundløpet (vi kom ut med denne artikkelen litt for sent…),
så er det å forberede seg som vanlig med å prøve å bygge opp spannet mot en toppform til løpet. Trener styrke og kondisjon selv også, ved siden av å tenke på det hver dag, så får det bli som det blir!
Hva slags tips kan du komme med til de som skal delta i et VM/ stor konkurranse for første gang?
– Tror det viktigste er å ha det gøy, det er og viktig å gjøre som man pleier- ikke miste hodet! Følge hjertet og kjøre sitt eget spann, ikke fokusere på hva de andre gjør.
Yngve Hoel – regjerende verdensmester i stafett (pluss 3 andreplasser fra sist VM)
Skal du delta i VM 2015?
– Ja, VM er vinterens hovedmål.
Hvordan ligger du an med trening og forberedelser til mesterskapet?
– Oppladningen til sesongen ble avbrutt i oktober, da jeg falt på sykkel og fikk hjernerystelse og brudd i ryggen. Ved hjelp av god behandling fra lege og fysioterapeuter har opptreningen imidlertid gått relativt raskt, og jeg kunne konkurrere igjen allerede i januar. Ryggen er fortsatt ikke 100% bra, men nå kan jeg gjennomføre de treningsøktene jeg ønsker. På grunn av avbrekket i høst har derfor både hundene og jeg trengt noen konkurranser for å komme i form. Nå ser det ut til at formen begynner å komme, og vi ser derfor fram til VM om tre uker!
Har det vært noen spesielle hendelser i sesongoppkjøringen?
– Bortsett fra fallet på sykkel i oktober har sesongoppkjøringen gått etter planen.
Hva er målet for det kommende VM?
– Målet i VM er gull.
Hva gjøres av forberedelser og trening fra nå av og frem mot mesterskapet?
– NM på Savalen blir siste gjennomkjøring før VM. Der skal jeg delta i combined på lørdag og 15 km pulk søndag. Før vi setter kursen mot Tyskland har jeg i tillegg noe trening å “ta igjen” etter avbrekket i høst.
Hva slags tips kan du komme med til de som skal delta i et VM/ stor konkurranse for første gang?
– For meg har alltid VM og EM vært en stor opplevelse og det største man kan være med på som hundekjører. Unge og “sultne” utøvere kan søke tips og råd fra mer erfarne kjørere. Likevel er det aldri er en fasit, og forberedelser og oppladning kan gjøres på mange ulike måter. Derfor er det viktig å finne ut hva som passer seg selv og sin egen hund. I forbindelse med konkurranser i utlandet er det i tillegg viktig å sette seg inn i alt “praktisk”, som å legge opp best mulig reiserute for hundene, regler for utreise og innreise med hund og eventuelle forskjeller i dopingregler og kjørereglement sammenlignet med her hjemme.
Yvette Hoel – regjerende verdensmester i snørekjøring 1 hund, pulk og stafett
Skal du (etter planen) delta i VM 2015?
– Jeg skal ikke delta i VM 2015. 20. februar venter jeg en liten jente, så det blir en annerledes vinter, og en annerledes rolle, enn jeg noen gang tidligere har hatt. I tillegg er jeg i en rehabiliteringsfase etter en sykkelskade med affiserte nerver i høyre hofte etter VM i Italia. Dermed driver jeg med alternativ trening, og håper at jeg nå utover våren kan være tilbake på ski, og i en oppkjøringsfase til neste sesong. Jeg tenker mye på VM og skulle gjerne deltatt selv i år. Men jeg håper jeg kommer sterkere tilbake senere.
Som tips til nye deltakere i et VM vil jeg si, kos dere, ha det gøy, ta vare på hundene deres. Gjør det dere har gjort for å komme til VM. Stol på dere selv. Lykke til!
Lena Boysen Hillestad – regjerende verdensmester i 4-spann sprint fellesstart og 4-spann sprint over 3 dager
Da hun svarte på vår henvendelse skulle hun ikke delta i VM, men like etterpå ble det klart at hun reiser ned til VM for å delta i 4-spann sprint fellesstart og på stafetten som har fått 4-spann sprint som en av øvelsene.
Det er viktig å vanne hundene godt, og det må starte lenge før VM, så kroppen klarer og nyttegjøre seg av det. Gi youghurt e.l. pga andre bakterier og tarmflora i mellom-Europa enn i Norge. Parker alltid på samme sted på stadion. Lufte godt før man kommer til stadion for å hold hundene mest mulig unna smitte. Ha alltid en ekstra sele og line med til start, i tilfelle uhell. Gå igjennom løypa så mange ganger som mulig. Helst med hunder. Tenke igjennom hva som kan skje underveis i løpet, være forberedt og fokusert. Stell poter igjennom hele sesongen, så man slipper å bruke sokker under VM.
Vi ønsker alle deltakerne lykke til i Tyskland og i Finnmark!